Қарбызды кімдерге жеуге болмайды?
Kyzylorda-news.kz. Қандай адамдарға қарбыз жеуге болмайтыны белгілі болды, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Қарбыз бен қауын адам ағзасына өте пайдалы. Бірақ жемістің бұл түрін 19:00-ден кейін жеу дұрыс емес. Бұл туралы диетолог Вадим Крылов айтып берді.
Оның айтуынша, олардың құрамында жеміс-жидек қанты бар, оның өзі пайдалы, бірақ егер кешке 19-дан кейін қарбыз немесе қауын жесеңіз, онда қант майға құйылады да асқазаныңызда қорытылмай қалады.
"Қарбызды жеу бүйрек функциясының созылмалы ауруы бар адамдар үшін қажет емес. Бүйрек проблемалары бар адамдар үшін жақсы, өйткені ол ағзаның сүзу қабілетін арттырады", - дейді Крылов.
Оның айтуынша, қарбыз бен қауын құрамындағы диеталық талшық организмнен түрлі зиянды заттарды алып тастайды, яғни оны тазартады. Сонымен қатар, қарбыз жақсы пребиотик болып табылады, соның арқасында асқазанда сау микрофлора дамиды.
"Қарбызда натрий, калий, кальций, фосфор, B1, B2 және C дәрумендер, фолий қышқылы, бета-каротин бар. Бұл өте пайдалы өнім. Бірақ біз оның қалай өсірілгенін, түске немесе иіске зиянды нәрсе қосылғанын біле алмаймыз", - деп қорытты диетолог.
Тамызда Роспотребаноз зерттеу жүргізіп, піскен қауынды қалай таңдау керек екенін айтқан. Оның қабығында қара дақтар болмауы керек. Ал қара дақтар болатын болса, бұл жемістің уақытының өтіп кеткенін білдіреді.