Тауық сорпасының зияны мен пайдасы қандай?
Kyzylorda-news.kz. Диетолог дәрігер Елена Соломатина тауық құрамының өзгеруі салдарынан оның сорпасының пайдасы төмендеуі де мүмкін екенін айтты, деп хабарлайды Stan.kz.
Дәрігердің айтуынша, әсіресе бірінші қайнатпа туралы айтатын болсақ, дүкен құс етінен дайындалған сорпаны пайдалануға кеңес бермейді. Оның орнына екінші сорпаны ішу жақсы, бірақ онда көп қоректік заттар жоқ.
"Егер дәмді сорпа дайындасаңыз, онда оны несеп — тас ауруы, панкреатит және қыздырылған кезде адамдарға қолдануға болмайды", - деп нақтылады Соломатин.
Сонымен қатар, дәрігердің пікірінше, тауық сорпасы иммунитет үшін пайдалы аминқышқылдардың жоғары мөлшері болып табылады.
"Тауықтың сорпасында L-карнитин — өмірлік маңызды органдарға май қышқылдарын тасымалдауды қамтамасыз ететін зат бар. Осының арқасында олар тиімді жұмыс істей бастайды, энергия өндіреді және қоректік заттарды сіңіреді. Дәмдеуіштер қыздыру функциясын орындайды", - деп қосты Соломатина.